کد خبر : 18452
تاریخ انتشار : سه شنبه 18 اردیبهشت 1403 - 14:10

۱۹ اردیبهشت سالروز بزرگداشت شیخ کلینی؛ زادگاه او «کلین فشافویه» یا «کلین پاکدشت»؟

۱۹ اردیبهشت سالروز بزرگداشت شیخ کلینی؛ زادگاه او «کلین فشافویه» یا «کلین پاکدشت»؟
امروزه در هر یک از دو روستای کلین، بقعه‌ای به نام شیخ کلینی وجود دارد که انتساب آنها به محمد بن یعقوب کلینی، صاحب کافی، پذیرفتنی نیست؛ چراکه می‌دانیم او در بغداد از دنیا رفته و همانجا به خاک سپرده شده.

به گزارش کلینی نیوز، شیخ کلینی عالم ودانشمند بزرگ شیعه و صاحب اولین مجموعۀ گسترده ومنظم شیعه، ثقه الاسلام شیخ ابوجعفر،محمدبن یعقوب کُلینی درروستای کُلین ازتوابع ری به دنیا آمده است. وی در شعبان سال ۳۲۹ق (سال تَناثُر نجوم) در بغداد از دنیا رفت.

شیخ کلینی  به عنوان یکی از علمای برجسته تاریخ اسلام  و احیاءگر شیعه شناخته می‌شود و کتاب‌های بسیار زیادی در زمینه‌های فقه، عقاید، تاریخ و تفسیر نوشته است. اما از بین آثار او، کتاب “اصول کافی” به عنوان یکی از مهم‌ترین و جامع‌ترین منابع فقه شیعه شناخته می‌شود.

شیخ کلینی (ره)درسال ۳۲۸ برابر با ۳۱۹ خورشیدی که مصادف بامبدأغیبت کبری امام زمان(عج) است،درسن ۷۰سالگی دربغداد درگذشت.آرامگاه اودر«باب الکوفه» دربغداد،امروز درناحیه شرقی روددجله کنار پل قدیم بغداد و زیارتگاه مسلمانان است.

در تقویم ایران اسلامی،  ۱۹ اردیبهشت سالروز بزرگداشت شیخ کلینی به ثبت رسیده است.

 از زادگاه شیخ کلینی چه میدانیم؛ کلین فشافویه یا کلین پاکدشت

احمد خامه یار محقق و نویسنده جهان اسلام در باره زادگاه شیخ کلینی می نویسد:«کلین» نام دو روستا در استان تهران است که امروزه یکی از آنها در منطقه فشاپویه، در شرق حسن‌آباد، نزدیک جاده تهران ـ قم قرار دارد و روستای دیگر (که به نام کلین سادت یا کلین خالصه شناخته می‌شود) در منطقه پاکدشت در جنوب شرقی تهران، در جنوب جاده خاوران قرار دارد و این هر دو کلین، از توابع ری باستان به شمار می‌آیند.

در نوشته‌های متأخر و تحقیقات جدید انجام شده درباره شیخ کلینی، معمولاً وی را از کلین فشافویه دانسته‌اند. اما این دیدگاه هیچ مدرک معتبری در متون تاریخی ندارد و در منابع کهن شرح حال شیخ کلینی، اشاره‌ای به اینکه زادگاه وی کدام یک از دو کلین ری بوده، دیده نمی‌شود.

در واقع چنین به نظر می‌رسد انتساب وی به کلین فشافویه، ناشی از شهرت این کلین در دوره‌های متأخر و بی‌اطلاعی نویسندگان از وجود کلین دیگری در حوالی ری است.

با این حال به باور من، شیخ کلینی، برخلاف رواج این دیدگاه مشهور، نه از کلین فشافویه، بلکه ترجیحاً از کلین پاکدشت بوده. هرچند برای این قول نیز مدرک و سند قطعی وجود ندارد،

اما قراین ترجیح نگارنده به اختصار آن است که کلین پاکدشت در گذشته از شهرت و اهمیت بیشتری برخورردار بوده و تقریباً بر سر شاهراه ری به خراسان قرار داشته و چند محدّث دیگر نیز در سده‌های اولیه به آن منسوب بوده‌اند؛ و حتی منتجب‌الدین ابن بابویه رازی در فهرست خود، یکی از علمای شیعه منسوب به کلین پاکدشت را شناسانیده است.
امروزه در هر یک از دو کلین، بقعه‌ای به نام شیخ کلینی وجود دارد که انتساب آنها به محمد بن یعقوب کلینی، صاحب کافی، پذیرفتنی نیست؛ چراکه می‌دانیم او در بغداد از دنیا رفته و همانجا به خاک سپرده شده.

برخی از معاصران، در تلاش برای اعتباربخشی به این دو مزار، بقعه کلین فشافویه را متعلق به یعقوب بن اسحاق، پدر شیخ کلینی، و بقعه کلین پاکدشت را متعلق به دایی وی، علّان کلینی دانسته‌اند.

اما به باور من، این دو بقعه را باید مزارهایی نمادین برای شیخ کلینی مشهور ـ صاحب کافی ـ به شمار آورد که اهالی هر دو کلین، با این فرض که او منسوب به روستای خودشان بوده، برای یادبود و تکریم وی به وجود آورده‌اند.

به‌هر حال اینکه شیخ کلینی منسوب به کدام یک از دو کلین بوده، جای تحقیق بیشتر دارد و نگارنده امیدوار است درجست‌وجوهای بعدی خود، پاسخ روشن‌تری برای این پرسش بیابد.

مقبره شیخ کلینی کجاست
به باور غلط مردم ایران دو بقعه موجود.در “دوکلین” را  محل دفن  عالم شیعه شیخ کلینی می شناسند، مقبره شیخ کلینی، در کشور عراق در شهر بغداد در محله شورجه در خیابان جمهوری ، نزدیک مدرسه مستنصریه و مشرف‌به رود فرات، داخل مسجد بزرگی به نام آصفیه، قرار دارد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.