کد خبر : 14571
تاریخ انتشار : دوشنبه 24 مهر 1402 - 10:23

حمیدرضا دهقان

افتتاح دومین جشنواره فرهنگ اقوام ایران زمین در کاروانسرای تاریخی کنارگِرد فشافویه

افتتاح دومین جشنواره فرهنگ اقوام ایران زمین در کاروانسرای تاریخی کنارگِرد فشافویه
همزمان با آغاز هفته فرهنگی ری،دومین جشنواره فرهنگ اقوام ایران زمین در کاروانسرای کنارگِرد فشافویه آغاز به کار کرد.

به گزارش کلینی نیوز، ، همزمان با هفته فرهنگی ری، به همت شورای فرهنگ عمومی بخش فشافویه دومین جشنواره «فرهنگ اقوام ایران زمین» در کاروانسرای کنارگِرد فشافویه افتتاح شد.

در این مراسم که صبح روز یکشنبه ۲۳/مهرماه جشنواره اقوام ایران زمین با حضور جلالی معاون امور صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی،  ابراهیمی رئیس اداره نمایشگاه ها وزارت میراث فرهنگی سایر مسئولین  بخش فشافویه در کاروانسرای تاریخی شاه عباسی کنارگرد بخش فشافویه افتتاح شد.

 

 

آقای هادی حسین خانی بخشدار فشافویه در نشست شورای فرهنگی عمومی بخش فشافویه درباره این جشنواره فرهنگی گفته بود:بخش فشافویه از دیرباز دارای فرهنگ غنی در حوزه های مذهبی و تاریخی است و هفته فرهنگی شهرستان ری فرصت مغتنمی است تا ظرفیت های فرهنگی بخش فشافویه معرفی و ترویج شود.

در این جشنواره که  از ۲۳ لغایت ۲۸ مهرماه به مدت شش روز ادامه می باید، اقوام، محصولات فرهنگی و صنایع دستی خود را در ۴۳ غرفه عرضه کرده اند.

درب کاروانسرای  تاریخی شاه عباسی کنارگِرد فشافویه از ۱۶ الی ۲۲ به روی باردیدکنندگان باز خواهد بود.

گفتنی است، اولین برگزاری «جشنواره فرهنگی اقوام» در محل تاریخی «کاروانسرای تاریخی شاه‌عباسی کنارگزد» به همت شورای شهر حسن آباد و شهرداری شهر حسن آباد با ارئه محصولات فرهنگی و صنایع دستی در ۴۰ غرفه در سال ۱۳۹۷ برگزارشد.

درباره کاروانسرای شاه‌عباسی کنارگرد چه میدانیم؟ دارای مساحتی بیش از ۸۰۰۰ هزارمتربربع

«کاروانسرای شاه‌عباسی کنارگرد» که در ابتدای ورودی شهر حسن‌آباد فشافویه شهرستان ری قرار دارد، متعلق به دوران صفویه و دارای مساحتی بالغ‌بر ۸۰۰۰ مترمربع است،

کاروانسراها عموما از چند قسمت تشکیل می‌شدند؛ در وسط میدان فضای بزرگی که برای باراندازی و بسته‌بندی بارها اختصاص داشت، در کنار این باراندازها چندین شبستان و حجره مانند و طاق نما هایی وجود داشت که مرکز اطراق تاجران و صاحبان کالاها، باربران و ساربانان بوده است. علت نام‌برداری این بنا به کنارگرد، روستایی ست به همین نام که در کنار آن واقع شده است.

بخش اصلی و قدیمی کاروانسرای شاه‌عباسی کنارگرد، در بیشتر اطلاعات عمومی نوشته شده است، با مساحتی بیش از ۴۴۰۰ مترمربع، کاروانسرایی نسبتاً بزرگ به‌شمار می‌آید.

به گفته آقای حسین خانی بخشدار فشا فویه، در سند جدیدی که برای این کاروانسرای تاریخی صادر شده است  و به تائید میراث فرهنگی نیز رسیده است مساحت آن بیش از ۸۰۰۰ هزارمترمربع محاسبه شده است که اطلاعات قبلی مندرج در  وبگاه ویکی پدیا را زیر سوال می برد.

در میانه اضلاع حیاط مستطیل شکل بنا، چهار ایوان و در طرفین آنها، ایوانچه‌هایی واقع است.

اندک بودن تفاوت ایوان‌ها و ایوانچه‌ها، هم در ارتفاع و هم در دهانه، موجب شده که الگوی چهار ایوانی بنا نمودی نداشته باشد. هر یک از ایوانچه‌ها به حجره‌ای مرتبط است.

اسطبل‌های طویلی پشت حجره‌ها و پیرامون کاروان سرا را فرا گرفته‌اند. ورود به این اسطبل‌ها هم از هشتی ممکن است و هم از پخ‌های چهار گوشه حیاط، طرح گوشه‌های شمال شرقی و جنوب شرقی کاملاً مشابه یکدیگر است و در آنها، علاوه بر راه اسطبل‌ها، فضایی برای اقامت چهارپایان و پلکان‌های بام تعبیه شده‌است.

دو گوشه دیگر حیاط متفاوت است: در گوشه جنوب غربی، دو راه عمود برهم به اسطبل‌ها و انبارها می‌رسد؛ در گوشه شمال غربی، یکی از این راه‌ها به اسطبل و راه دیگر به فضایی منتهی می‌شود که احتمالاً محل اقامت چهارپایان بوده‌است.

ایوان میانه ضلع غربی در انتها از دوسو گسترش و شکلی صلیبی یافته‌است. بازوهای طرفین این فضا به انبارهای پشت این جبهه راه دارد.

ایوان میانه ضلع غربی نقش ارتباطی دارد و راه ورود به دیگر حیاط کاروانسرا است. بخش جدید یا حیاط دوم کاروانسرا را ایوانچه‌هایی در سه ضلع شمالی و جنوبی و غربی احاطه کرده‌است که تنها ایوانچه‌های ضلع غربی در پشت خود حجره دارند.

اسطبل‌های این قسمت، که در پشت جبهه‌های شمالی و جنوبی واقع است، از اسطبلهای معمول کاروان سراها عریض تر است؛ و به همین علت، یک ردیف ستون در میانه دارد. به نظر می‌رسد افزودن این بخش به بنای اصلی کاروانسرا بیشتر برای افزایش اسطبل‌ها بوده باشد.

راه ورود به این مجموعه از ضلع شرقی بخش قدیمی تر است. سردر، برخلاف اکثر کاروانسراهای دوره صفویان همسطح دیوار خارجی است. ردیف طاق نماهای این ضلع اهمیت جبهه ورودی را می‌نماید- نمای خارجی دیگر اضلاع ساده است. در گوشه شمال شرقی بیرون کاروان سرا، یک حمام و یک آب انبار برای استفاده کاروانیان احداث شده‌است

در سالهای اخیر براساس گفته های شاهدان عینی قطعه ای از این کاروانسروا به حکم ققضایی مقامات محلی به تصرف شخصی، درآمده است که در حال حاضر تبدیل به مغازه تجاری شده است.

 

 

 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

Translate »