کد خبر : 6564
تاریخ انتشار : پنجشنبه 6 مرداد 1401 - 10:35

داوران زن ایرانی برای قضاوت در جام جهانی قطر

داوران زن ایرانی برای قضاوت در جام جهانی قطر
مهسا قربانی هم از ۱۳ سال پیش که برای نخستین بار لباس داوری پوشید، هرگز رویای ورزشی‌اش را رها نکرد: قضاوت در بالاترین سطح ممکن.

به گزارش کلینی نیوز، ژانویه ۲۰۲۰ همزمان با اعلام نام علیرضا فغانی داور مرد ایرانی برای قضاوت در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، نامه‌ای از طرف فیفا به ابراهیم شکوری، دبیرکل وقت فدراسیون فرستاده شد.

در این نامه اشاره شد که مهسا قربانی داور وسط و انسیه خباز مافی‌نژاد کمک داور از بین ۷۵۰ داور در سراسر جهان در فهرست ۱۵۶ نفره نامزدهای قضاوت در جام جهانی ‌۲۰۲۳ به میزبانی نیوزیلند و استرالیا، قرار گرفته‌اند.

در نامه‌ای که فیفا برای فدراسیون‌ها فرستاده، شرایطی مطرح شده که دو مورد آن اهمیت ویژه‌ای برای داوران ایرانی دارد و بی‌توجهی فدراسیون فوتبال به این دو مورد باعث کمرنگ شدن شانس داوران زن ایرانی شده است. این دو مورد یکی تجربه کار با «وی‌ای‌آر» (بازبینی ویدئویی) است و دیگری قضاوت در مسابقات فوتبال مردان. تا امروز این دو داور زن نتوانسته‌اند هیچ کدام را تجربه کنند.

مهسا قربانی به روزنامه ایران ورزشی گفت: « من خودم در دوره‌ای که از طرف کنفدرراسیون فوتبال آسیا درباره وی‌ای‌آر برگزار شده بود شرکت کردم و خیلی تلاش کردم تا همه لایسنس‌های لازم را با موفقیت بگیرم تا مشکلی برای این موضوع پیش نیاید اما درست مثل کسی می‌مانم که از بهترین دانشگاه‌ها فارغ‌التحصیل شده اما سابقه کار ندارد.»

  واکنش‌ها به هم‌گروهی ایران با آمریکا و انگلیس در جام جهانی قطر

عملکرد قابل قبول دو داور زن ایران در مسابقات

مهسا قربانی با اینکه از بچگی به فوتبال علاقه داشته اما برای رسیدن به داوری مجبور شد به دلیل قوانین ایران ابتدا در فوتسال قضاوت کند و بعد از دو سال راهی فوتبال شود.

او سپس بی‌درنگ در دوره‌های استعدادیابی داوران آسیا شرکت کرد و خیلی زود توانست در سطح آسیا برای خود موقعیت خوبی فراهم کند. قربانی رقابت‌های مهمی مثل مسابقات زیر ۱۴ سال ، زیر ۱۶ سال و زیر ۱۹ سال آسیا را قضاوت کرده و در مرحله نهایی انتخابی المپیک فوتبال زنان ۲۰۲۰ و جام ملت‌های زنان آسیا ۲۰۲۲ نیز حضور داشته است.

در دوره دو ساله چشم‌انداز آسیا که همزمان با قضاوت برای فوتبالیست‌های زیر ۱۴ سال تشکیل شده بود، قربانی در مالدیو باید یک مسابقه مردان را قضاوت می کرد و این چنین او اولین زن ایرانی شد که یک مسابقه فوتبال مردان را قضاوت کرده است.

[su_note note_color=”#e2e0db” radius=”4″] مسئولان فدراسیون انگار خودشان را به خواب زده‌اند و هیچ واکنشی به حرف‌های ما نشان نمی‌دهند. نمی‌دانم، شاید به خاطر افکاری که دارند، خیلی دوست ندارند روی داوری فوتبال زنان سرمایه‌گذاری کنند.[/su_note]

انسیه خباز مافی‌نژاد هم که قضاوت رسمی فوتبال را از سال ۱۳۸۵ آغاز کرده تاکنون مسابقات مهمی مانند قهرمانی زیر ۱۹ سال آسیا را سوت زده است. او از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ هم یکی از برترین کمک داوران فوتبال زن ایران بود.

  حمایت سازمان همکاری اسلامی از میربانی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر

انسیه خباز مافی‌نژاد کمک داور اول دیدار تیم‌های ملی فوتبال زنان کره جنوبی و ویتنام، از مرحله نهایی مسابقات فوتبال جام ملت‌های زنان آسیا ۲۰۱۸ نیز بوده است.

راه حل چیست؟

حالا داوران زن ایران پس از پشت سر گذاشتن تمام موانع به چند قدمی بزرگ ترین تورنمنت فوتبال رسیده‌اند و اگر هرچه سریع‌تر دو مشکل آن‌ها برطرف نشود، رویای داوری در جام جهانی بر باد خواهد رفت.

اما آنها چگونه می توانند کار با «وی‌ای‌آر» را تجربه کنند در حالیکه در فوتبال ایران هنوز خبری از کمک‌داور ویدئویی نیست؟ آنها چگونه می‌توانند مسابقات مردان را قضاوت کنند در شرایطی که تا به حال هیچ داور زن ایرانی نتوانسته چنین کند.

با توجه به شرایط فوتبال ایران به نظر می‌رسد که تنها راه حل را فیفا پیش روی فدراسیون گذاشته است. فدراسیون جهانی فوتبال پیشنهاد داده که ایران دو داور زن نخبه خود را به خارج از کشور اعزام کند تا هم شانس کار کردن با «وی‌ای‌آر» را داشته باشند و هم مسابقات مردان را سوت بزنند. اما آیا فدراسیون ایران زیر بار چنین چیزی خواهد رفت؟

  هت‌تریک علیرضافغانی، مروری بر حضور داوران ایرانی در جام‌ جهانی

گلاره ناظمی و زری فتحی قضاوت در مسابقات فوتسال مردان را تجربه کرده‌اند، خانم ناظمی نخستین داور ایرانی است که در جمع داوران فینال جام جهانی فوتسال ۲۰۲۱ لیتوانی قرار گرفت.

اما حالا در روزهایی که فدراسیون فوتبال بدون رئیس است و حتی برای تیم ملی فوتبال مردان که اولویت نخست فدراسیون است، برنامه‌ای ندارد، کسی دغدغه حضور داوران زن در جام جهانی را دارد؟

از دست رفتن این فرصت نه تنها برای این دو داور که برای فوتبال ایران یک ناکامی بزرگ است اما همانطور که مهسا قربانی به روزنامه ایران ورزشی گفت:

« مسئولان فدراسیون انگار خودشان را به خواب زده‌اند و هیچ واکنشی به حرف‌های ما نشان نمی‌دهند. نمی‌دانم، شاید به خاطر افکاری که دارند، خیلی دوست ندارند روی داوری فوتبال زنان سرمایه‌گذاری کنند. مسئولان با داوران فوتسال رفتار متفاوت داشتند و متأسفانه من این حمایت را از طرف فدراسیون فوتبال دریافت نکرده‌ام ولی همچنان امیدوارم که کمک کنند تا این موقعیت استثنایی را از دست ندهم.»

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.