به گزارش کلینی نیوز، شبکه خبری انبیسی، شنبه دوم بهمن (۲۲ ژانویه) به نقل از منابع آگاه گزارش داد در جریان این سفر، روسیه با توجه به طولانی شدن مذاکرات احیای برجام در وین، با اطلاع آمریکا پیشنهاد یک توافق موقت را مطرح کرده که جمهوری اسلامی و ایالات متحده از آن استقبال نکردهاند.
وبسایت خبری انتخاب سوم بهمن به نقل از کاظم جلالی نوشت، “این ادعا نیز مطلقا غلط و دروغ است” و بیخبری رسانهها از محتوای مذاکرات رئیسی و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را تائید میکند.
توافق موقت، طرح دولت بایدن؟
سایت خبری “نور نیوز” نیز روز شنبه مدعی شد، توافق موقت “اسم رمز طراحیشده از سوی دولت جو بایدن” است که رسانههای آمریکایی و برخی کارشناسان غربی پیش از آغاز دور جدید مذاکرات احیای برجام در دولت رئیسی به صورت گسترده مطرح کردهاند.
رسانه نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی میگوید رسانهها و کارشناسان غربی همزمان با طرح توافق موقت بر محدودیت زمانی برای به سر انجام رساندن مذاکرات وین نیز تاکید کردهاند.
از میانه فروردین امسال کمیسیون مشترک برجام به ریاست انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مذاکراتی را در وین آغاز کرد که هدف نهایی آن احیای برجام عنوان میشود. آمریکا برای نخستین بار پس از خروج از برجام به طور غیرمستقیم در این مذاکرات مشارکت دارد.
آمریکا و سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای بارها تاکید کردهاند که احیای برجام ممکن است، اما زمان برای رسیدن به این هدف “نامحدود” نیست.
تائید تلویحی وجود پیشنهاد توافق موقت
کشورهای غربی معتقدند با توجه به پیشرفت برنامههای هستهای جمهوری اسلامی که محدودیتهای برجامی را کنار گذاشته، اگر مذاکرات احیای برجام به زودی به نتیجه نرسد، ادامه آن بیمعنی خواهد بود.
“نور نیوز” ادعا میکند، آمریکا با متهم کردن جمهوری اسلامی به وقتکشی و طرح مسئله توافق موقت دو هدف اصلی را دنبال میکند که نخستین آن “فرار از تعهدات برجامی و حفظ ساختار تحریمها” است.
این رسانه حکومتی دومین هدف آمریکا را چنین بیان میکند: «ارائه برخی مشوقهای مالی محدود و موقت به تهران در قبال پذیرش تعهداتی که معادل متوقف سازی فعالیتهای هستهای ایران است.»
وبسایت نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران در ادامه نوشت: «بسیار روشن است که جمهوری اسلامی ایران حتی حاضر به پذیرش بررسی پیشنهادی با این مشخصات نیز نمیباشد، چه رسد به آنکه وارد مذاکراتی با این دستور کار شود.»
این ادعا را میتوان تائید تلویحی وجود پیشنهاد توافق موقت تلقی کرد زیر اگر این پیشنهاد اصلا مطرح نبوده، پذیرش یا عدم پذیرش بررسی آن موضوعیت نداشت.
همراهی روسیه با خواست تسریع مذاکرات
میخائیل اولیانوف، مذاکرهکننده ارشد روسیه و نماینده این کشور در مقر سازمانهای بینالمللی در وین ۲۱ ژانویه (اول بهمن) در یک پیام توئیتری نوشت، همه طرفهای برجام در غیاب ایران و با حضور نمایندگان آمریکا برای ارزیابی وضعیت گفتوگوهای احیای برجام دیدار کردند.
به گفته اولیانوف “همکاران غربی” بر ضرورت به سرانجام رسیدن هر چه سریعتر پروسه مذاکرات وین تاکید دارند. او افزود روسیه نیز با فوریت این موضوع موافق است اما تعیین یک “ضربالاجل مصنوعی” را رد میکند.
سابقه دفاع روسیه از توافق موقت
روسیه علاوه بر همراهی با کشورهای غربی در مورد ضرورت تسریع روند مذاکرات، پیش از این نیز توافق موقت را یکی از گزینههای ممکن عنوان کرده بود.
به گزارش خبرگزاری فارس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت رئیسی ۱۵ آذر در پاسخ به آنچه “پیشنهادات طرف مقابل برای یک توافق موقت” خوانده شده، گفته بود: «ما توافق موقت را توافقی خوب برای کشورمان نمیدانیم. توافق باید جامع باشد.»
بنابر این گزارش میخائیل اولیانوف یک روز بعد در واکنش به این سخنان با تاکید بر این که جمهوری اسلامی حق دارد موضوع خود را تعیین کند، گفت: «قطعاً، هیچ منافاتی بین توافقات موقت و جامع وجود ندارد.»
این که دیپلمات ارشد روسی بلافاصله به اظهارات امیرعبداللهیان درباره توافق موقت واکنش نشان داده و آن را گزینهای در کنار توافق جامع عنوان کرده، این احتمال را تقویت میکند که بر خلاف ادعای سفیر ایران در مسکو، روسیه میتوانند چنین پیشنهادی را مطرح کرده باشد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰