دومین روز مذاکرات وین؛ سه کشور اروپایی میگویند متن پیشنهادی«قابل مذاکره» نیست
به گزارش کلینی نیوز، کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان، روز جمعه و همزمان با دومین روز مذاکرات وین در بیانیهای شدیدالحن خطاب به ایران نوشتند که متن پیشنهادی برای توافق «قابل مذاکره» نیست.
در بیانیه این سه کشور که به «ای ۳» (E3) معروف شدهاند، آمده است: «گفتوگوهای امروز در وین، جایی برای دور تازهای از چانهزنی نیست. این (گفتوگوها)، مباحث فنی هستند.»
این سه کشور در این بیانیه از ایران خواستهاند که «درخواستهای غیرواقعبینانه و خارج از چارچوب برجام» مطرح نکند.
در بیانیه آمده است: «ایران باید همین حالا و تا زمانی که هنوز ممکن است تصمیم بگیرد که توافق را نهایی کند.»
پنج ماه پیش نیز نمایندگان سه کشور اروپایی با انتشار بیانیهای اعلام کرده بودند که مذاکرات به نقطه پایان رسیده و بعد از این، رسیدن به توافق به اراده سیاسی تهران بستگی دارد.
بعد از اینکه نمایندگان این سه کشور در ماه مارس وین را ترک کردند، بنبست چندماه مذاکراتی که در آستانه توافق به نظر میرسید، آغاز شد.
ساعاتی پیش از انتشار بیانیه سه کشور اروپایی، کمیسیون اروپایی گفت که تهران و واشنگتن باید «آخرین گام را بردارند» تا توافق سال ۲۰۱۵ یا برجام احیا شود.
پیتر سانو، سخنگوی کمیسیون اروپایی که با عنوان غیررسمی «سخنگوی اتحادیه اروپا» معرفی میشود، گفت: «زمان برداشتن آخرین گام فرا رسیدن است.»
آقای سانو در یک کنفرانس خبری در بروکسل افزود: «پایتختهای کشورهای برجام باید تصمیماتی دقیق و شفاف بگیرند.»
او گفت که روند «احیای برجام» در وین ادامه دارد و ابراز امیدواری کرد که این روند به نتیجه برسد.
در حال حاضر هنوز جزییات پیشرفت مذاکرات و نتایج احتمالی آن روشن نیست.
در روز پنجشنبه نماینده ایران در مذاکرات با طرف روسیه و همچنین نماینده اتحادیه اروپا به شکل جداگانه دیدار کرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ایرانی و یک مقام اروپایی که نامشان فاش نشده گزارش داده که ایران از یکی از مهمترین خواستههایش که مانعی جدی بر سر توافق بود، عقبنشینی کرده است.
این خبرگزاری به نقل از مقام ایرانی نوشته است: «ما پیشنهادات خودمان را داریم که در مذاکرات وین مطرح کردیم؛ از آن جمله برداشتن تحریمها و تضمینها.»
میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، بعد از ملاقات با محمد باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران در روز جمعه، به خبرگزاری ایرنا گفت که رسیدن به توافق آسان نیست.
او افزود: «به طور کلی فضای مذاکرات جدی است.»
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه گفت که مذاکرات «در این مقطع به پایان رسیده است».
با این حال طرف ایرانی همچنان با تردید درباره مذاکرات اظهار نظر کرده است.
از جمله محمد باقری کنی که در توییتی از آمریکا خواست که در مذاکرات از خود «بلوغ» نشان دهد و مسئولانه رفتار کند.
همچنین محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز جمعه گفت که ایران هیچ محدودیتی را فراتر از برجام که در سال ۲۰۱۵ امضا شد، نخواهد پذیرفت.
او در مصاحبه با شبکه عربی العالم از کشورهای غربی خواست که با «حسن نیت» به اجرای برجام بازگردند.
در جریان برجام، برای برنامه هستهای ایران، محدودیتهای بسیاری در زمینه میزان غنیسازی، تعداد سانتریفیوژها و حتی مدل سانتریفیوژها تعیین شد.
اما بعد از خروج آمریکا از برجام، و بازگشت تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، ایران نیز به شکل گام به گام از اجرای این محدودیتها خودداری کرد.
این موضوع موجب شد تا نه تنها ایران به سطحی بسیار بیشتر از آنچه در برجام آمده بود، اورانیوم غنی کند، بلکه دستگاههای سانتریفیوژ پیشرفتهتر هم راهاندازی کند.
سرنوشت این اورانیوم غنیشده و سانتریفیوژهای پیشرفته، از جمله مسایلی است که به گفته دیپلماتهای غربی باید در توافق جدید نیز گنجانده شود.
علاوه بر این، بسیاری از محدودیتهایی که در برجام تعیین شده بود، مدتدار بودند.
با توجه به گذشت هفت سال از برجام، به رغم اینکه در تمامی این هفت سال این توافق به شکل کامل اجرا نشده، هنوز روشن نیست که آیا مدت محدودیتها افزایش خواهد یافت یا نه.
همچنین دو طرف باید توافق کنند که در متن جدید، مدت محدودیتها از سال ۲۰۱۵ محاسبه خواهد شد یا سال ۲۰۲۲.
محمد اسلامی در مصاحبه روز جمعه خود گفت تا زمانی که آمریکا به برجام بازنگردد، ایران به توسعه برنامه هستهای خود ادامه خواهد داد.
برچسب ها :آمریکا ، ایران ، برجام ، مذاکرات وین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰