ایران برای اولین بار واردکننده خالص برق شد
به گزارش کلینی نیوز به نقل از دویچه وله، آمارهای وزارت نیرو نشان میدهد که در فروردین سال جاری (۱۴۰۱) واردات برق ایران با افزایشی ۷۲ درصدی نسبت به فروردین سال گذشته به ۳۴۱ میلیون کیلووات ساعت رسیده است.
صادرات برق نیز در ماه گذشته با افتی ۵۴ درصدی به ۲۳۹ میلیون کیلووات ساعت سقوط کرده است.
بدین ترتیب، ایران برای اولین بار به واردکننده خالص برق تبدیل شده است.
[su_note note_color=”#eeeeea” text_color=”#393a34″ radius=”۷″]سالانه صدها هزار مشترک جدید به شبکه برق ایران افزوده میشوند و این کشور نیازمند راهاندازی حدود ۴ تا ۵ هزار مگاوات نیروگاه برق جدید است تا بتواند رشد مصرف برق کشور را پوشش دهد.[/su_note]
علت امر، عدم پیشرفت پروژههای ساخت نیروگاههای جدید است، بهطوری که طی سه سال گذشته قرار بود کلا بیش از ۱۳ هزار مگاوات نیروگاه جدید راهاندازی شود، اما در عمل تنها ۴۰ درصد این اهداف تحقق یافته و خصوصا سال گذشته تنها یک سوم اهداف رشد تولید برق محقق شد.
طی سال گذشته حدود ۱۲۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق ایران افزوده شده است، در حالی که طبق برنامه میبایست حدود ۳۵۰۰ مگاوات نیروگاه جدید راهاندازی شود.
وضعیت در سال جاری حتی بدتر شده است.
دولت در سال جاری راهاندازی حدود ۴۷۰۰ مگاوات نیروگاه برقی جدید را برنامهریزی کرده بود، اما در فروردین امسال تنها ۵ مگاوات نیروگاه جدید برقی راهاندازی شده است. به عبارتی در ماه گذشته تنها یک دهم درصد از اهداف رشد تولید برق سال ۱۴۰۱ و حدود یک درصد از اهداف رشد تولید برق برای خود ماه فروردین محقق شده است.
چنین میزانی از عقبماندگی در توسعه پروژههای نیروگاههای برقی باعث شده است که دولت برای تامین برق کشور دست به دامن همسایهها شود.
بخش اعظم واردات برق ایران از ارمنستان و ترکمنستان انجام میشود.
چرا رشد تولید برق ضروری است؟
سالانه صدها هزار مشترک جدید به شبکه برق ایران افزوده میشوند و این کشور نیازمند راهاندازی حدود ۴ تا ۵ هزار مگاوات نیروگاه برق جدید است تا بتواند رشد مصرف برق کشور را پوشش دهد.
برای نمونه سال گذشته ۷۱۶ هزار مشترک جدید خانگی به شبکه برق ایران متصل شدند. سال ۹۹ این رقم ۷۵۴ هزار مشترک جدید بود و سالهای قبل نیز به همین منوال رشد داشته است.
پارسال همچنین طبق روال سالهای گذشته شمار مشترکین صنعتی، کشاورزی و عمومی ایران حدود ۲.۷ تا ۴.۴ درصد رشد داشته است.
با چنین میزانی از رشد طبیعی مشترکین، بایستی تولید برق ایران همپای مصرف برق رشد داشته باشد، اما حتی به اندازه نیمی از آن هم رشد نکرده است.
مقامات ایران سال گذشته با استدلالهایی نظیر مصرف بالای برق بخش استخراج ارزهای دیجیتال یا مشتریان پرمصرف و قیمت نازل برق در کشور، سعی در توجیه خاموشیهای گسترده کردند، اما واقعیت این است که طی سه سال گذشته حتی نیمی از اهداف رشد تولید برق محقق نشده و امسال وضعیت به مراتب بدتر از سالهای گذشته است.
سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازگانی ایران در مصاحبه ای گفته بود:قطعی نیروگاه برق نیز بر روی تورم و نرخ ارز اثرگذار است. تقریبا به جز سرمایه گذاریها در اوایل دهه ۹۰ در ۵ سال اخیر به دلیل نامشخص بودن تورم، نرخ ارز در آینده و مداخلات قیمتی دولت برای تولیدکنندگان برق، سرمایه گذاری جدیدی در نیروگاه نداشتیم و در حال حاضر شاهد اثرات آن در قطعی و کمبود برق هستیم.
تهاتر گاز با برق ارمنستان
دو هفته پیش هاکوب وارتانیان، معاون وزیر زیرساختها و اداره سرزمینی ارمنستان، اعلام کرد که توافق افزایش چشمگیر تهاتر گاز ایران و برق ارمنستان وارد مرحله نهایی شده است.
طی سالهای گذشته ایران روزانه یک میلیون متر مکعب گاز تحویل ارمنستان داده و به ازای هر متر مکعب گاز، ۴ کیلووات ساعت برق از این کشور دریافت کرده است.
آقای وارتانیان میگوید، طبق توافق جدید، ایران تحویل گاز به ارمنستان را به ۶۰۰ میلیون متر مکعب در سال افزایش خواهد داد و به تناسب آن، برق دریافت خواهد کرد.
نکته مهم در گفتههای آقای وارتانیان این است که در حالی که قیمت هر هزار متر مکعب گاز در بازارهای اروپایی با رشدی سه برابری به نزدیک هزار دلار رسیده، ارمنستان برای گاز روسیه تنها ۱۶۵ دلار پول میدهد.
بدین ترتیب، انتظار نمیرود جهش قیمتهای جهانی گاز به ابزار چانهزنی ایران با ارمنستان برای دریافت برق بیشتر منجر شود.
آقای وارتانیان در ادامه گفته است، نیروگاههای برقی جدید در ارمنستان احداث میشود و در سالهای آینده احتمالا دریافت گاز از ایران به ۱.۸ میلیارد متر مکعب افزایش یابد.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰