کد خبر : 10796
تاریخ انتشار : پنجشنبه 3 فروردین 1402 - 8:35

غرامت ۱.۶۸میلیارد دلاری آمریکاعلیه ایران

غرامت ۱.۶۸میلیارد دلاری آمریکاعلیه ایران
قاضی آمریکایی در حکمی بانک مرکزی ایران را به پرداخت۱.۶۸ میلیارد دلار غرامت به اعضای خانواده کشته شدگان بمب گذاری ۱۹۸۳ لبنان محکوم کرد.

به گزارش کلینی نیوز به نقل از دویچه وله آلمان، یک قاضی فدرال در نیویورک آمریکا روز چهارشنبه به بانک مرکزی ایران و یک واسطه اروپایی دستور داد تا به میزان ۱.۶۸ میلیارد دلار به اعضای خانواده سربازانی که در بمب گذاری سال ۱۹۸۳ در پادگان تفنگداران دریایی آمریکا در لبنان کشته شدند، غرامت پرداخت کنند.

«لورتا پرسکا»، قاضی منطقه‌ای آمریکا گفته است که این حکم با توجه به لغو مصونیت حاکمیتی بانک مرکزی ایران صورت گرفته است. به گفته این قاضی، لغو مصونیت بانک مرکزی ایران پیشتر درسال ۲۰۱۹ تصویب شده بود و قضات آمریکایی می‌توانند علیه بانک مرکزی ایران حکم صادر کنند.

این پرونده به نام ”پیترسون در برابر جمهوری اسلامی ایران و دیگران” در دادگاه منطقه‌ای فدرال در منطقه جنوب نیویورک مورد بررسی قرار گرفته است.

روز ۲۳ اکتبر سال ۱۹۸۳ (۱ آبان ۱۳۶۲) و همزمان با جنگ‌های داخلی در لبنان، یک مهاجم انتحاری با کامیون حامل مواد منفجره به مقر تفنگداران دریایی ارتش ایالات متحده‌ آمریکا در بیروت حمله کرد. در پی این حمله انتحاری ۲۴۱ نظامی آمریکایی کشته شدند. در حمله‌ای مشابه در همان روز ۵۸ چترباز فرانسوی در پایگاه نیروهای این کشور در بیروت قربانی شدند.

خانواده‌های قربانیان این حمله، پس از طرح شکایت سرانجام در سال ۲۰۰۷ موفق شدند تا حکم پرداخت غرامت از طرف ایران به مبلغ ۲.۶۵ میلیارد دلار را از سوی یک دادگاه فدرال در آمریکا دریافت کنند.

اما در واکنش، بانک مرکزی جمهوری اسلامی اعلام کرد که این شکایت بر اساس ”قانون مصونیت‌ حاکمیت‌ خارجی” قابل قبول نیست؛ قانون مورد اشاره جمهوری اسلامی، از دولت‌های خارجی در برابر دادگاه‌های آمریکا محافظت می‌کند.

رای به بررسی مجدد پرونده

دیوان عالی آمریکا در ژانویه سال ۲۰۲۰ میلادی رای توقیف ۱.۶۸ میلیارد دلار از دارایی‌های بانک مرکزی ایران و پرداخت آن به عنوان غرامت به بازماندگان بمب‌گذاری سال ۱۹۸۳ لبنان را رد کرد.

این دیوان همچنین دستور داد تا این پرونده طبق قانونی که حدودا یک ماه پیش از آن به تصویب رسیده بود، مجددا بررسی شود.

خانواده‌های قربانیان و بازماندگان این بمب‌گذاری مرگبار، در سال ۲۰۱۳ میلادی تلاش کردند تا اوراق بهاداری را که ادعا می‌شود متعلق به بانک مرکزی ایران است و توسط ”کلیراستریم” پردازش می‌شد، ضبط کنند.

شرکت کلیراستریم که مقر آن در لوکزامبورگ است، شرکتی تابعه و وابسته به بورس آلمان است.

در همین خصوص، سال ۲۰۲۱ یک دادگاه در لوکزامبورگ به ”کلیراستریم” دستور داد که این منابع مالی را تا زمان فرآیندهای حقوقی بیشتر، به جایی منتقل نکند. این شرکت اما در واکنش خواستار آن شده بود که در این حکم، تجدیدنظر شود.

در صورت نهایی شدن این رای توسط دادگاه آمریکا، برای اجرا بایستی به دادگاه بین المللی لاهه ارجاع شود.

گفتنی است سازمان “جهاد اسلامی” مسئولیت بمب‌گذاری سال ۱۹۸۳ را برعهده گرفت.

با این‌حال جمهوری اسلامی نیز به دست‌داشتن در حملات متهم شد؛ اتهامی که از سوی ایران همواره رد شده است.

جمهوری اسلامی همواره تاکید کرده که از سازمان “جهاد اسلامی” تنها “حمایت معنوی” می‌کند.

 

 

برچسب ها : ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.