جرئیات درگیری مرزبانان ایران و طالبان در مرز ایران و افغانستان
به گزارش کلینی نیوز، جانشین فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی ایران گفت: نیروهای طالبان از سمت افغانستان بدون در نظر گرفتن و رعایت قوانین بین المللی و حسن همجواری با انواع سلاح مبادرت به تیراندازی به پاسگاه ساسولی واقع در حوزه هنگ مرزی زابل کردند که با واکنش قاطعانه مرزبانان دلیر و شجاع فراجا مواجه شدند.
وی ادامه داد: بعد از تیراندازیهای طرف طالبان، براساس پروتکلهای مرزی از سوی مرزبان درجه یک تذکرات لازم به نیروهای مهاجم داده شده است. اما متاسفانه مجددا از ساعاتی قبل تیراندازی شروع و درگیری ها ادامه دارد.
جانشین فرمانده کل انتظامی ایران گفت: در پی شروع درگیری های مرزی از سوی طالبان، سردار “احمدرضا رادان”؛ فرمانده کل انتظامی کشور، دستورات قاطعانه لازم، به مرزبانان ابلاغ و تأکید کرد ” شجاعانه و قاطعانه از مرزها دفاع کنند و به هیچ احدی اجازه تعدی و نزدیک شدن به مرزها را ندهند”.
گفتنی است، در این دستور تاکید شده است که ” نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران به هر گونه تعدی و تعرض مرزی قاطعانه پاسخ خواهند داد و حاکمان فعلی افغانستان باید در قبال عمل نسنجیده و مغایر با اصول بین المللی خود پاسخگو باشند”.
پیشتر رسانههای محلی افغانستان از درگیری در مرز مشترک با ایران خبر دادند و اعلام کردند که این درگیری در منطقه ماککی ولسوالی کنگ ولایت نیمروز بین نیروهای امارت اسلامی و مرزبانان ایرانی رخ داده است.
طالبان: خواهان جنگ با همسایگان نیستیم
وزارت کشور طالبان به تنش مرزی امروز ایران و افغانستان واکنش نشان داد.
در حالی که سردار قاسم رضایی جانشین فرمانده کل انتظامی ایران درباره تنش مرزی ایران پیشتر اظهار کرده بود که شروع درگیری از سوی طالبان بوده است، «عبدالنافع تکور»، سخنگوی وزارت کشور طالبان مدعی شد که در ولایت نیمروز نیروهای مرز ایرانی به طرف افغانستانی شلیک کردند که با واکنش متقابل مواجه شدند.
به گفته وی، در جریان این تیراندازی از هر دو طرف یک فرد کشته و تعدادی زخمی شدند.
سخنگوی وزارت کشور طالبان گفت که وقوع این حادثه با مقامات هر دو طرف در میان گذاشته و در حال حاضر شرایط در مرز تحت کنترل قرار دارد.
این مقام طالبان در ادامه تاکید کرد: «امارات اسلامی خواهان جنگ با همسایگان خود نیست.»
این اظهارنظر مقام حکومت طالبان پیش از اعلام خبر کشتهشدن دو نفر از طرف ایران بود.
رسانههای ایران به نقل از مسئولان گزارش دادند که «درگیری ظهر امروز در مرز سیستان و بلوچستان ایران و ولایت نیمروز افغانستان و در مناطقی مانند اطراف روستاهای ساسولی، حاتم و ماککی رخ داده است و از سلاحهای سبک و نیمهسبک و توپخانه استفاده شده است با این حال اخبار مبنی بر بهرهگیری نیروهای ایرانی از موشک کاملاً کذب است.»
همچنین گفته شده است: «اخبار مبنی بر هدف قرار داده شدن فرودگاه زرنج در افغانستان توسط نیروهای ایرانی غیرواقعی و کذب است.»
بنا به اطلاعیه مرکز اطلاع رسانی مرزبانی سیستان و بلوچستان که در رسانههای ایران نقل شده «در این درگیری، مرزبانان با برتری آتش سنگین و تحمیل تلفات، خسارات جدی را به آنان وارد کردند.»
جلیل رحیمی جهانآبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، گفته است: «متاسفانه از زمان روی کارآمدن طالبان ما شاهد بعضی اقدامات غیرعقلانی و تنشهای مرزی بودهایم. عمده این مشکلات به عدم آشنایی مرزبانان و نیروهای طالبان مستقر در مناطق مرزی بازمیگردد که با حدود مرزی و قوانین و پروتکلهای مرزی خیلی آشنایی ندارند».
در همین حال، افراد محلی از شهر زرنج مرکز ولایت نیمروز نیز به بیبیسی گفتند که راکتهای شلیکشده از جانب ایران به «منطقه مسکونی» شهر زرنج اصابت کرده است، اما در مورد تلفات احتمالی آن اطلاعی ندادهاند.
به گفته این افراد، درگیری ساعت ۱۱ صبح امروز آغاز شد و چند ساعت ادامه داشته است. ساکنان محلی منطقه ماککی ولسوالی گنگ نیمروز نیز میگویند به این منطقه تیراندازی شده است.
براساس گزارشهای رسانههای محلی این درگیری چند ساعت ادامه یافته است و نیروهای طالبان و مرزبانان ایرانی «از سلاحهای سنگین» استفاده کردهاند.
سایت حالوش که خبرهای سیستان و بلوچستان را منتشر میکند خبر داده که اهالی «روستاهای ساسولی، ماککی و حاتم در مناطق مرزی ایران خانههای خود را تخلیه» کردهاند.
این سایت همچنین ویدیوهایی از افراد مسلح طالبان را منتشر کرده که به سمت مرز میروند.
پس از روی کارآمدن طالبان در ۲۰۲۱، چندین بار درگیریهای پراکنده مرزی میان نیروهای طالبان و مرزبانان ایرانی رخ داده است.
صبح شنبه ۶ خرداد ماه، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور ایران با امیرخان متقی وزیرخارجه طالبان در کابل دیدار داشتهاند و از جمله در مورد مسائل مرزی و حقابه ایران صحبت کردند.
مساله حقابه در روزهای گذشته به تنشهای لفظی بین مقامات ارشد حکومت ایران و حکومت طالبان در افغانستان منجر شده است.
طبق عهدنامه سال ۱۳۵۱، افغانستان باید سالانه ۸۵۰ میلیون متر مکعب از آب رودخانه هیرمند را به ایران بدهد. اما عدم عمل به این تعهد از سوی افغانستان بهویژه در سالهای اخیر چالشی جدی بین دو کشور بهوجود آورده است.
طالبان در بیانیه خود ادعا کرده که به این عهد “متعهد است” اما خشکسالی باعث شده که رودخانه هیرمند آب کافی برای این منظور نداشته باشد.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰