کد خبر : 8804
تاریخ انتشار : پنجشنبه 5 آبان 1401 - 16:50

توافق اسرائیل با قرارداد مرز دریایی با لبنان

توافق اسرائیل با قرارداد مرز دریایی با لبنان
کابینه اسرائیل و رئیس جمهور لبنان موافقت خود با قرارداد مرز دریایی مشترک و نحوه استخراج گاز در این مرز اعلام کردند. نخست‌وزیر اسرائیل گفته است که این رویداد عملا به معنای رسمیت‌شناختن اسرائیل از سوی لبنان است.

به گزارش کلینی نیوز، از انجام توافق اسرائیل و لبنان بر سر مرزهای دریایی، حزب‌الله لبنان اعلام کرد که به «بسیج ویژه»‌ نیروهایش پایان داده است.

یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل روز پنجشنبه، ۲۷ اکتبر، در نشست فوق‌العاده کابینه این کشور ا ز “دستاوردی دیپلماتیک” سخن گفت و تصریح کرد: «این اتفاقی روزمره نیست که کشوری متخاصم کشور اسرائیل را در قراردادی کتبی در برابر جامعه بین‌الملل به رسمیت می‌شناسد.»

حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان بلافاصله پس از امضای این توافقنامه اعلام کرد که حزب‌الله لبنان، به بسیج «ویژه» خود علیه اسرائیل پایان خواهد داد. او در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «تمام اقدامات ویژه و بسیج چندین ماهه‌ مقاومت اکنون پایان یافته است.»

او تاکید کرد که این توافق یک معاهده بین‌المللی است و به معنای به رسمیت شناختن اسرائیل نیست اما تاکید کرد که«ماموریت ما کامل شده است.» او این توافق را یک پیروزی بزرگ برای لبنان خواند.

این توافق که راه را برای استخراج گاز توسط هردو همسایه هموار می کند، به‌طور جداگانه توسط میشل عون، رئیس جمهوری لبنان در بیروت و یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل در اورشلیم امضا شد و پس از تحویل اسناد به میانجی‌گران اجرایی شد.

 

 

 سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، روز پنج شنبه ۲۳ تیرماه هشدار داد که اگر لبنان نتواند از حقوق خود در دریای مدیترانه استفاده کند، «هیچ‌کس» دیگر نیز اجازه نخواهد داشت که از میدان‌های نفت و گاز دریایی بهره‌برداری کند.

حسن نصرالله در یک سخنرانی تلویزیونی اظهار داشت: «اگر شما حقوقی را که دولت ما درخواست می‌کند، به ما ندهید… پس می‌توانیم میز را بر سر همه برگردانیم.»

دبیرکل حزب‌الله گفت: «اگر می‌خواهید به فرمولی برسید که این کشور (لبنان) از حق خود برای بهره‌برداری (از این میادین) محروم شود، هیچ‌کس دیگر اجازه استخراج گاز یا نفت را نخواهد داشت و هیچ‌کس نمی‌تواند گاز یا نفت بفروشد.»

رهبر حزب‌الله در ۲۷ شهربورماه گفته بود که استخراج از این میدان گازی را «خط قرمز» گروهش دانست و افزود حزب‌الله به مذاکرات به ابتکار ایالات متحده میان لبنان و اسرائیل «یک شانس واقعی» می‌دهد.

به گفته رهبر حزب‌الله که به مناسبت اربعین سخن می‌گفت ، حزب‌الله لبنان این مذاکرات را رصد می‌کند و همزمان موشک‌هایش میدان گازی «کاریش» را نشانه گرفته‌است.

لبنان مدعی مالکیت بخشی از میدان گازی «کاریش» است اما اسرائیل می‌گوید کل این میدان گازی در آب‌های سرزمینی این کشور واقع شده است.

حزب‌الله پیشتر گفته بود حوزه گازی که اسرائیل با نام «کاریش» (به معنی کوسه) قصد تسریع برنامه‌ریزی در آن جهت استخراج گاز را دارد، «منطقه مورد مناقشه» میان اسرائیل و لبنان است و از این رو اسرائیل تا روشن شدن سرنوشت این منطقه نباید به اقدامی برای بهره بردن از این منبع دست بزند.

به گزارش سایت خبری میدل ایست نیوز متن نهایی توافق لبنان و اسرائیل در موردترسیم مرزها  به امضای میشل عون، رئیس جمهوری لبنان رسیده است.

این رویداد به ویژه از این لحاظ درخور توجه است که هر دو کشور از سال ۱۹۴۸ به این سو در حالت جنگ به سر می‌برند و هیچگونه مناسبات دیپلماتیک میان آنها برقرار نیست.

با این توافق مناقشه‌ای چندین دهه‌ای بر سر مرز آبی میان دو کشور پایان می‌یابد. کشف ذخایر بزرگ گازی در امتداد این مرز آبی به اختلاف و مناقشه اسرائیل و لبنان در این مورد دامن زده بود. قراردادی که حال به امضا می‌رسد، با میانجی‌گری ایالات متحده آمریکا حاصل شد.

طبق اعلام دفتر نخست‌وزیری اسرائیل قرار است که این قرارداد بعدازظهر پنجشنبه ۵ آبان (۲۷ اکتبر) در پایگاه سازمان ملل در شهر مرزی نقوره در لبنان به امضا رسد.

آموس هوخشتاین، میانجی و مذاکره‌کننده ارشد آمریکا نیز در مراسم امضای این قرارداد حضور خواهد داشت.

لبنان در حال حاضر با بحران اقتصادی شدیدی روبرو است و امضای قرارداد با اسرائیل به این کشور امکان دسترسی به میدان گازی “کاریش” را فراهم می‌سازد. البته هنوز مشخص نیست که چه میزان گاز قرار است استخراج شود.

لبنان و اسرائیل بر سر محدوده آبی به وسعت ۸۰۰ کیلومتر مربع که سرشار از منابع گازی و نفتی است با یکدیگر اختلاف داشته و در سال گذشته چند دوره مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری آمریکا و سازمان ملل برگزار کردند.

مؤسسه مطالعات امنیت ملی دانشگاه تل‌آویو این توافق را “برد-برد” دانسته است. به باور تحلیگران این اندیشکده توافق ترسیم مرز دریایی بین اسرائیل و لبنان یک تغییر مثبت اساسی در روابط بین دو کشور ایجاد خواهد کرد.

«کاریش» به وسعت ۱۴۳۰ کیلومتر مربع در منطقه ۲۹ مرزی میان لبنان و زمین‌های اشغالی قرار دارد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.