کد خبر : 25590
تاریخ انتشار : شنبه 13 اردیبهشت 1404 - 11:12

شمال سوریه؛ تنش‌ها در اطراف سد تشرین و آینده مبهم توافق دمشق و قسد

تشدید تنش‌ها در شمال سوریه؛ حملات ترکیه و استقرار نیروهای دمشق، توافق با قسد را به چالش کشیده است

تشدید تنش‌ها در شمال سوریه؛ حملات ترکیه و استقرار نیروهای دمشق، توافق با قسد را به چالش کشیده است
پس از یک دوره آرامش شکننده، شمال سوریه بار دیگر شاهد تشدید تنش‌هاست. حملات اخیر پهپادی ترکیه به مناطق تحت کنترل نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) در نزدیکی سد تشرین در شمال شرق حلب، همزمان با گزارش‌ها از تحرکات نظامی دولت دمشق در همین منطقه، زنگ خطر احتمال فروپاشی یا تعلیق توافقات پیشین میان دمشق و قسد را به صدا درآورده است.

به گزارش کلینی نیوز،  تشدید وضعیت فعلی در شمال سوریه در پی تهدیدات فزاینده ترکیه مبنی بر انجام عملیات نظامی گسترده برای تسلط بر مناطق تحت کنترل «قسد» و همچنین مخالفت قاطع دولت جدید سوریه با طرح‌های مربوط به نظام‌های «فدرالیسم» و «خودگردانی» در مناطق شمالی این کشور رخ می‌دهد.

دلایل تشدید تنش‌ها در شمال سوریه

به گزارش الاخبار، منابع مطلع گزارش می‌دهند که ترکیه با انجام حملات پهپادی در نزدیکی سد تشرین، که اخیراً به کشته شدن یکی از فرماندهان «قسد» منجر شد، و نیز افزایش پروازهای جنگنده‌ها و پهپادهای شناسایی، بار دیگر تمایل خود به استفاده از گزینه نظامی را به نمایش گذاشته است.

به نظر می‌رسد این حملات تا حدودی واکنشی به برگزاری «کنفرانس ملی کردها» در سوریه باشد که خواستار ایجاد یک نظام فدرال غیرمتمرکز در این کشور شده است.

1612786602 2516

این درخواست خشم آنکارا را برانگیخته، چرا که ترکیه به شدت با هرگونه ساختار حکومتی غیرمتمرکز، فدرال یا خودگردان در مناطق هم‌مرز با خود مخالف است و بر لزوم حاکمیت یک دولت مرکزی قوی در سوریه اصرار دارد.

حملات ترکیه و واکنش دمشق

عامل دیگری که بر شدت تنش‌ها افزوده، عدم واکنش مثبت یا کافی از سوی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) به ابتکار مطرح شده توسط عبدالله اوجالان، رهبر زندانی این حزب، برای خلع سلاح نیروهایش و درخواست آزادی او به منظور پیشبرد این طرح است.

همزمان با حملات هوایی ترکیه، رسانه‌های محلی سوریه نیز گزارش‌هایی مبنی بر اعزام نیروهای جدید ارتش و نیروهای امنیت عمومی دولت دمشق به نزدیکی سد تشرین در حومه حلب منتشر کرده‌اند.

چشم‌انداز مبهم توافق دمشق و قسد

این تحرکات نظامی نشانه‌ای از احتمال از سرگیری درگیری‌ها تلقی می‌شود، به خصوص پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی بر تعلیق موقت یا کند شدن روند اجرای توافق موسوم به «دهم مارس» میان احمد الشرع، رئیس دوره انتقالی سوریه، و مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای قسد.

اختلافات اصلی میان «قسد» و دولت سوریه بر سر نحوه اجرای توافق دهم مارس، ناشی از تلاش هر یک از طرفین برای تفسیر و تطبیق بندهای آن با منافع خود است و هرچند اجرای آن متوقف شده، اما هنوز به مرحله تعلیق رسمی یا لغو کامل نرسیده است.

سد تشرین، کانون بحران جدید

به عنوان مثال، در موضوع کنترل سد تشرین، «قسد» خواستار حفاظت مشترک از این تاسیسات با همکاری نیروهای دولت سوریه است، در حالی که دمشق بر لزوم تحویل کامل کنترل آن به نیروهای دولتی اصرار دارد.

به همین ترتیب، اجرای توافق در محله‌های شیخ مقصود و اشرفیه شهر حلب نیز به دلیل اختلافات مشابهی متوقف شده است.

«قسد» در این مناطق تنها به استقرار نقاط ایست و بازرسی مشترک با نیروهای دولتی در اطراف محله‌ها بسنده کرده، در حالی که دولت دمشق خواستار تحویل کامل مسئولیت حفاظت از این محله‌ها و ادغام نیروهای امنیت داخلی کرد موسوم به «آسایش» با نیروهای «امنیت ملی» دولت در حلب است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

Translate »