کد خبر : 6902
تاریخ انتشار : پنجشنبه 20 مرداد 1401 - 9:08

استقبال بالای ایرانی‌ها از خرید مسکن در ترکیه

استقبال بالای ایرانی‌ها از خرید مسکن در ترکیه
در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی، ترکیه دو هزار و ۲۵۶ واحد مسکونی به ایرانیان فروخته است که «۱۵ درصد» از کل واحدهای فروخته شده به شهروندان خارجی است.

بنا بر گزارش تحقیقی «پایگاه داده باز ایران»، ایرانی‌ها از فروردین تا اسفند سال گذشته در مجموع نزدیک به ۱۱ هزار خانه در ترکیه خریده‌اند در حالی که کل معامله‌های مسکن در «شهر تهران» در سال ۱۴۰۰، بیش از ۷۷ هزار واحد بوده است.

هرچند آمار دقیقی از ارزش مسکن‌های خریداری شده توسط ایرانیان در ترکیه نیست، اما این گزارش، با احتساب بهای متوسط «۱۰۰ هزار دلار» برای هر ملک، ارز صرف شده برای خرید ملک شهروندان ایران در این کشور را «یک میلیارد دلار» تخمین زده است.

kolayninews. 1401518117

بنا بر گزارش مرکز آمار ترکیه، شهروندان ایران پس از سال ۲۰۲۰ در صدر جدول خریداران خارجی ملک در ترکیه قرار گرفته‌اند.

مسکن در ایران حدود هشت درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد و خروج یک‌هفتم از سرمایه‌های بخش مسکن از کشور برای خرید مستغلات در ترکیه قابل توجه است.

گزارش تطبیقی پایگاه داده باز ایران نشان می‌دهد خروج سرمایه از ایران و گسیل آن به سوی بازار مسکن ترکیه با شدت بیشتری نسبت به سال‌های گذشته در حال افزایش است و بعد از خروج ایالات متحده از برجام، بیش از پیش شده است.

تقاضای خرید خانه و مستغلات از سوی شهروندان ایران در ترکیه، طی شش سال در فاصله سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱، «۱۴ برابر» شده است.

داده‌های این گزارش آماری نشان می‌دهد، تنها در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی، ترکیه دو هزار و ۲۵۶ واحد مسکونی به ایرانیان فروخته است که «۱۵ درصد» از کل واحدهای فروخته شده به شهروندان خارجی است.

kolayninews. 1401518118

اعطای اقامت و شهروندی به اتباع خارجی از سوی دولت ترکیه در قبال خرید ملک در این کشور، و افزایش تقاضا برای مهاجرت از ایران، انگیزه ایرانیان را برای خرید خانه در کشور همسایه شمال غربی، افزایش داده است.

در این حال، گزارش‌ها از ایران حاکی از تشدید بحران مسکن و ۱۰ برابر شدن قیمت مسکن در تهران طی هشت ماه اخیر است.

روزنامه رسالت در گزارشی این میزان جهش قیمت مسکن در پایتخت را «توطئه» و مرتبط با «حوزه امنیت ملی» دانسته و با اشاره به معاملات بزرگ در منطقه‌های یک، دو و سه تهران، آن را موجب دامن زدن به رکود و گرانی مسکن دانسته است.

بنا بر گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، هشتم تیر ۱۴۰۱ متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی تهران «۳۹ میلیون و ۴۱۴ هزار تومان» اعلام کرده که نسبت به ماه قبل «۸.۴ درصد» و نسبت به ماه مشابه سال گذشته «۳۲.۸ درصد» افزایش داشته است.

دلیل اصلی خرید خانه کاهش ارزش لیر بود

یکی از دلایل پررونق‌شدن بازار مسکن در ماه نوامبر به نوشته خبرگزاری رویترز  کاهش ارزش لیر ترکیه بوده است. کاهش ارزش لیر باعث ارزان‌تر شدن خرید مسکن برای کسانی شده است که با ارز خارجی چون دلار و یورو خانه می‌خرند.

برخلاف انتظاری که از “ناامنی بازار ترکیه” و “فرار سرمایه‌گذاران” بود بازار مسکن خریداران خارجی را بیشتر به سوی خود جذب کرد.

به میزان پائین آمدن بهای لیر در مقابل دلار، تقریبا به همان اندازه نیز شمار خریداران خارجی خانه در ترکیه افزایش پیدا کرد.

 حرمت‌الله رفیعی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران به خبرگزاری ایسنا گفته کاهش ارزش لیره مسافران ایرانی عازم ترکیه را “تا ۱۰۰ درصد افزایش داده است.”

آقای رفیعی گفته: “زمانی که ارزش لیرِه ترکیه کاهش پیدا کرد، به یک‌باره مسافران این مقصد زیاد شد، ‌مخصوصا شهر وان که هتل‌های آن در مقطعی اتاق خالی نداشت. وان شهر خرید است و بیشتر مسافران این مقصد انگیزه خرید دارند.”

طی یک سال اخیر، لیره حدود نیمی از ارزش خود را از دست داد که این عامل تشویق عده‌ای برای سرمایه‌گذاری در این کشور شد.

حدود دو سال پیش دولت ترکیه برای جذب سرمایه‌های خارجی و خروج از رکود، قوانین شهروندی این کشور برای اتباع خارجی را تغییر داد که در پی آن کسب شهروندی این کشور با خرید خانه آسان‌تر‌ شد.

مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ایران در مهر ماه از “خروج ۷ میلیارد دلار ارز از ایران برای خرید ملک در ترکیه” طی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ خبر داد.

او گفته بود با این اقدام، شهروندان ایرانی “ترکیه را از ورشکستگی نجات دادند.”

 

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

Translate »