حمیدرضا صیدمحمدی
آژانس انرژی اتمی: ایران در حال افزایش فعالیت هستهای است
به گزارش کلینی نیوز به نقل از رویترز، بر پایه گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به سرعت در حال افزایش توانایی خود برای غنیسازی اورانیوم با سانتریفوژهای پیشرفته در تأسیسات زیرزمینی نطنز است.
این خبرگزاری با استناد به گزارش آژانس مینویسد، در حالی که مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده آمریکا بر سر احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ متوقف شده است، ایران شمار بیشتری سانتریفوژهای پیشرفته را وارد مدار کرده که طبق توافق برجام مجاز به استفاده از آنها برای غنیسازی اورانیوم است.
این دستگاهها به طور مشخص در تأسیسات نطنز و فردونصب شدهاند که طبق این گزارش احتمالا به گونهای ساخته شده که در برابر حملات احتمالی هوایی مقاوم باشند.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد سومین خوشه یا سه آبشار از سانتریفوژهای پیشرفته نسل ششم IR-6 که به تازگی در تأسیسات زیرزمینی غنی سازی نطنز نصب شدهاند، وارد مدار شده و فعالیت میکنند.
به گفته دیپلماتها IR-6 هم اکنون پیشرفتهترین سانتریفوژ ایران است.
تکمیل نصب آبشارهای پیشین و مطلع کردن آژانس از نصب آبشارهای جدید
آنگونه که در گزارش روز دوشنبه آژانس آمده است، ایران همچنین به سرعت نصب هفت آبشار را که تا ۳۱ اوت (۹ شهریور امسال) هنوز در مراحل نخستین نصب قرار داشتند، تکمیل کرده است.
آخرین بازدید بازرسان آژانس پایان ماه اوت صورت گرفت که در تازهترین گزارش این نهاد نیز به آن اشاره شده است.
در گزارش آمده که این هفت آبشار، یک آبشار سانتریفوژهای IR-4 و شش سانتریفوژ IR-2m اکنون به طور کامل نصب شدهاند اما هنوز برای غنی سازی اورانیوم از آنها استفاده نشده است.
بر پایه این گزارش، ایران به آژانس اطلاع داده است که علاوه بر ۱۲ دستگاه نصب شدهی IR-2m که آژانس در مورد آنها مطلع است، در حال برنامهریزی برای نصب سه آبشار سانتریفوژ IR-2m دیگر به ۱۲ دستگاه دیگر در تأسیسات زیرزمینی غنیسازی نظنز است.
در ادامه گزارش آمده است که نصب دو آبشار از مجموع این سه آبشار IR-2m آغاز شده است.
این گزارش اختصاصی همچنین نشان میدهد که همه سانتریفوژهای نصب شده در نطنز همچنان گاز هگزافلوراید اورانیوم (UF6) غنیشده تا ۵ درصد تولید میکنند اما اکنون با UF6 طبیعی تغذیه میشوند.
رویترز مینویسد، این موضوع برخلاف گزارش سه ماهه منتشر شده در ماه سپتامبر است که طبق اطلاعات بازرسان آژانس در ۹ شهریور، نشان میداد، سانتریفوژها با UF6 غنی شده تا دو درصد تغذیه میشوند.
رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ در بهار سال ۲۰۱۸ از توافق اتمی با ایران موسوم به برجام به طور یکجانبه خارج شد.
در پاسخ به بازگشت تحریمها علیه ایران و خروج یکجانبه آمریکا، تهران نیز به تدریج از تعهدات خود در برجام عدول کرد.
بازگشت آمریکا به برجام، زمان محدود است
جو بایدن که معاون باراک اوباما بود، در مبارزات انتخاباتی متعهد شد که به برجام بازگردد اما به نوشته نشریه هیل، ممکن است فرصت زمانی برای تحقق این تعهد محدود باشد.
در حال حاضر حزب دموکرات عملا اکثریت هر دو مجلس کنگره را در اختیار دارد اما این وضعیت ممکن است در انتخابات میاندورهای کنگره در ماه آینده تغییر کند همچنین، نشریه هیل یادآور شده است که دو سال دیگر انتخابات ریاست جمهوری نیز برگزار خواهد شد و در صورت بازگشت جمهوریخواهان به قدرت، امکان خروج مجدد از برجام وجود دارد.
از آنجا که اعتبار برجام نیز محدود بوده و ظرف چند سال، محدودیتهای اعمال شده بر فعالیت اتمی ایران تعدیل خواهد یافت، با گذشت زمان ممکن است بازگشت به برجام دیگر در جلوگیری از تلاش احتمالی ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی ارزش چندانی نداشته باشد، هرچند حکومت ایران فعالیت برای ساخت این نوع تسلیحات را تکذیب کرده است.
این نشریه همچنین خواست روسیه برای استفاده از موقعیت خود در برجام به منظور مقابله با تحریمهای مرتبط با جنگ اوکراین را عامل دیگری در بنبست مذاکرات دانسته است.
علاوه بر این، به نظر میرسد که تحریمهای نفتی علیه روسیه و بحران انرژی در غرب این انتظار را در ایران پدید آورد که کشورهای غربی برای دسترسی به نفت ایران آمادگی بیشتری برای امتیازدهی دارند. این انتظار ظاهرا برآورده نشده است.
برچسب ها :آژانس بینالمللی انرژی اتمی ، آمریکا ، ایران ، برجام
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰